Co-ouderschap

Co-ouderschap

Co-ouderschap

Co-ouderschap is een term die veel mensen kennen. Het wordt vaak genoemd als mogelijke oplossing bij maken van afspraken over de zorg voor de kinderen na de scheiding. Co-ouderschap blijkt echter in de praktijk niet door iedereen op dezelfde manier uitgelegd te worden.

Co-ouders
De term co-ouderschap staat voor veel mensen voor gelijkwaardig ouderschap. Zodat, na de scheiding, de ouders door samenwerking en goed contact, als ‘collega-ouders’  voor de kinderen blijven zorgen.

Fiscale betekenis
Soms doelen mensen juist op de fiscale insteek van het woord co-ouderschap. Als voldaan is aan wat de belastingdienst als co-ouderschap ziet, dan biedt dat ouders bepaalde fiscale rechten, zoals op het gebied van toeslagen. De belastingdienst stelt dat co-ouderschap aan de orde is als een kind 50/50 van de tijd bij beide ouders verblijft. Dan kan zijn ten minste drie hele dagen per week bij ieder van de ouders of een week bij de ene ouder en een week bij de andere ouder.

Co-ouderschap in het ouderschapsplan
Omdat bij co-ouderschap de kinderen veel bij beide ouders zijn is het nodig dat de ouders dicht bij elkaar wonen. Dan kunnen hun kind vanuit beide huizen naar school, vriendjes, sport en hobby’s gaan.  Verder vergt co-ouderschap van beide ouders veel extra onderlinge afstemming en communicatie.

Voor- en nadelen van co-ouderschap
Als sprake is van co-ouderschap waarbij co-ouders goed samenwerken en hun kinderen in staat stellen om op een gelijkwaardige manier van beide ouders te mogen genieten, is dat ontzettend waardevol. Als dat de ouders fiscaal voordelen biedt is dat natuurlijk prettig.

Toch is co-ouderschap niet automatisch de ideale oplossing. Niet alle ouders kunnen na een scheiding onderling een goede omgang realiseren. En niet ieder kind, in elke leeftijd, ervaart wonen in twee huizen als een prettige manier om op te groeien.

In de praktijk blijkt dat 20% van de ouders die bij scheiding kiezen voor co-ouderschap, binnen een paar jaar toch op een andere zorgverdeling overstappen. Overweeg de keuze voor co-ouderschap daarom samen zorgvuldig en kies voor begeleiding van een professionele mediator om een oplossing te vinden die bij jullie en jullie kinderen past.