Scheiden, hoe werkt dat?

Scheiden, hoe werkt dat?

Bij scheiden komt veel kijken. Het besluit alleen al is een enorme stap. En als het dan echt geregeld moet gaan worden spelen allerhande zaken. Op emotioneel vlak, maar ook op het gebied van zorg voor de kinderen, financiële issues, fiscale gevolgen en juridische aspecten. Hoe ziet een scheidingstraject eruit?

1. Hoe gaan jullie scheiden?
Jullie kunnen hulp inschakelen, of ervoor kiezen om het zelf te regelen. Begeleiding zorgt ervoor dat jullie niets vergeten en dat de scheiding correct wordt afgewikkeld, zonder verrassingen achteraf. Het soort hulp dat jullie inzetten heeft een groot effect op het verloop en de kosten van de scheiding. De meest gebruikte begeleiding bij scheiding komt van mediators of advocaten.
2. Zijn jullie er klaar voor?
Het is belangrijk dat beide partners zover zijn om de scheiding vorm te gaan geven. In een situatie waarin partners samen besluiten uit elkaar gaan zijn zij vaak gelijktijdig toe aan het moment om de scheiding ook echt in gang te zetten. In de situatie waarin de relatie eindigt op verzoek van een van de partners kan het nodig zijn de ander wat meer tijd te geven om de boodschap te verwerken alvorens de scheiding concreet te maken.
3. Scheiden met mediation
Scheiden op basis van mediation betekent dat alle gesprekken over de scheiding met jullie samen worden gevoerd, en dat jullie samen over alle uitkomsten beslissen. Alles wat voor de scheiding relevant is komt aan bod, en de mediator zet alle afspraken voor jullie op papier. Als jullie allebei over alle gevonden oplossingen tevreden zijn ondertekenen jullie de scheidingsdocumenten.
4.Rechtbankprocedure
De mediator overhandigt de scheidingsdocumenten aan de advocaat die deze voor jullie bij de rechtbank indient. Jullie hoeven dus zelf geen advocaat te zoeken, de mediator draagt hier zorg voor. Nadat de rechter de beschikking heeft afgegeven legt de gemeente deze vast in de registers van de burgerlijke stand, en is de scheiding een feit.
5. Tijdsverloop
Hoewel dat natuurlijk niet voor iedere scheiding gelijk is, duurt een gemiddelde traject zo’n drie maanden.
6. Kosten van scheiden
Afhankelijk van jullie keuze kan mediation op uurtarief of tegen een vaste prijs worden afgenomen. Goed om te weten is dat voor mediation soms subsidie voor scheiden kan worden aangevraagd.