Zes voordelen mediation

Zes voordelen mediation

De term mediation zegt niet iedereen meteen iets. Bij (echt)scheidingen en relatie-beëindiging is mediation in de afgelopen jaren een zeer effectieve manier gebleken om uit elkaar te gaan. Er zijn talloze voordelen van mediation.
Het is een harmonieus alternatief vergeleken met scheiden via advocaten, wat tot een heel ander proces én een heel andere uitkomst leidt. Wat zijn dé zes voordelen van mediation?

1. Mediation is gericht op twee winnaars
Het doel bij mediation is om het zo te regelen dat beide partijen tevreden zijn met de uitkomst, dus geen winnaar en verliezer.
2. Het is (indien gewenst) veel sneller
Een scheiding via advocaten kan soms vele jaren duren. Bij mediation kun je bijna zo snel scheiden als gewenst, wat kan betekenen dat alles in enkele maanden geregeld is.
3. Regie over de uitkomst
Als een rechter moet beslissen wie er ‘gelijk’ krijgt, wordt de uitkomst door iemand anders besloten. Bij mediation besluiten partijen zélf over de uitkomst, voor hun kinderen en voor financiën en juridische zaken.
4.Voordeliger
Mediation is vaak veel voordeliger dan gedacht wordt, hierdoor kun je naar vergelijking ‘goedkoop scheiden’. De tarieven van mediators liggen gemiddeld genomen duidelijk lager dan van advocaten. En daarnaast kunnen veel mediators ook, net als advocaten, ‘pro-deo’ op basis van subsidie werken en dan vallen de kosten nog eens fors lager uit
5. Minder mensen betrokken
Omdat een (echt)scheiding meerdere vlakken (financieel, juridisch, pedagogisch) raakt, moet er soms bij meerdere disciplines hulp worden gezocht. Bij mediation is het vaak één persoon die het hele traject overkoepelend begeleidt.
6. Ruimte voor extra aandacht
Bij mediation ligt de focus niet alleen op afspraken die voor nu (even) werken, maar ook op afspraken over toekomstige situaties. Wat is er nodig om ieder een nieuw bestaan op te bouwen? Is dat extra uitleg over alimentatie? Of een verdiepend gesprek over  behoeften van een kind? Mediation biedt hiervoor ruimte, wat jullie helpt de scheiding beter achter je te kunnen laten.